De overgang van de basisschool naar het voortgezet onderwijs brengt risico’s in het verkeer met zich mee. De piek in het aantal ongevallen onder eersteklassers bewijst dit. Vooral in de eerste maanden van het nieuwe schooljaar zijn er relatief veel ongevallen waarbij eersteklassers betrokken zijn. Nu zij naar de middelbare school gaan, moeten zij in de meeste gevallen verder reizen dan zij gewend zijn. De nieuwe school-thuisroute brengt een aantal gevaren met zich mee:
Naast naar school fietsen, gaan jongeren vaker zelfstandig met de fiets naar allerlei activiteiten. Eersteklassers hebben vaak nog niet voldoende ervaring, kennis en vaardigheden om met al deze veranderingen om te gaan. De DHZ-les school-thuisroute maakt de jongeren bewust van hun nieuwe rol en taken in het verkeer. Nu zij op een andere school zitten en in een andere levensfase komen, worden aan hen andere eisen gesteld wat betreft kennis, houding en gedrag in het verkeer.
In deze DHZ-les ervaren leerlingen de verschillende thema’s die op de school-thuisroute spelen, zoals het inschatten van het gedrag van andere weggebruikers, het gevaar van de dodehoek bij vrachtwagens, het herkennen van gevaarlijke punten onderweg en het onderkennen van de gevaren van bellen/appen op de fiets/muziek luisteren.
Bijbehorende leerdoelen:
Bewust worden, ervaren en kennis opdoen rondom de thema’s die voor de school-thuisroute van belang zijn. De lesopbouw is als volgt:
De DHZ(Doe-Het-Zelf)-les duurt 50 minuten.
U kunt de DHZ-les zonder veel voorbereiding geven. Het lezen van de lesbeschrijving is voldoende. U hoeft geen werkbladen voor de leerlingen te kopiëren. De les is opgebouwd rondom een filmpje over de school-thuisroute. U moet daarom wel beschikken over een lokaal met computer en beamer of digibord.