Fight Your Inner Monkey
Les met gastdocent van VeiligheidNL
Het scholierenprogramma Fight Your Inner Monkey maakt jongeren bewust van groepsdruk en helpt hen veilige keuzes te maken in het verkeer. Een getrainde verkeersdocent van VeiligheidNL introduceert het thema groepsdruk. Wat zijn de ervaringen van de leerlingen met het gebruik van een mobiele telefoon op de fiets, stunten of brommer rijden zonder helm? Hebben ze zichzelf wel eens laten verleiden tot onveilig gedrag en weten ze dan waarom ze dit doen? De discussie wordt op gang gebracht aan de hand van wetenschappelijke experimenten.

Leerdoel
Jongeren leren risicogedrag in het verkeer als gevolg van groepsdruk herkennen bij zichzelf en bij anderen. Ook kunnen positieve en negatieve effecten van groepsdruk in het verkeer benoemen.
Opbouw les
Scholieren worden geactiveerd om met elkaar na te denken over de gevolgen van groepsdruk in het verkeer. Door het geven van achtergrondinformatie, bekijken van populair wetenschappelijke experimenten, uitwisselen van ervaringen, het voeren van discussies en door samen een video te maken.
- Introductie op het thema
Leerlingen ervaren met een wetenschappelijk experiment dat ook zij gevoelig zijn voor groepsdruk en ze krijgen meer achtergrondinformatie over het thema. - Voorbereidingen voor de film
In groepjes schrijven leerlingen een script voor de film die ze gaan opnemen over na-aapgedrag in het verkeer. Ze maken een storyboard en een draaiboek met behulp van de hand-outs die is bijgevoegd in de lesbrief. - Film maken
Leerlingen nemen de scènes op en monteren de film. In de hand-outs staan er tips voor het filmen en monteren. - Presentatie en afsluiting
Leerlingen presenteren aan elkaar de films die er gemaakt zijn. Ter afsluiting wordt gesproken over wat zij geleerd hebben over groepsdruk in het verkeer en de rol die dit speelt in hun eigen leven.
Lesduur
De gastles duurt een blokuur. De vervolgles duurt ook een blokuur.
Bijzonderheden les
De school dient voor de gastles de volgende voorbereidingen te treffen:
- Lokaal met digibord en internetverbinding (of vergelijkbaar i.v.m. afspelen online filmmateriaal).
Thema's
Kenmerken

Uitvoering

Niveau

Leerjaar
1 lesuur door eigen docent
Tijdens de vervolgles bekijken en bespreken de scholieren, onder begeleiding van de eigen schooldocent, de gemaakte filmpjes. Tijdens deze nabespreking worden de belangrijkste risico’s nog eens besproken.
De opvolgles kan het beste een week na de gastles worden gegeven. Het lesplan is beschikbaar via de online handleiding. De inlog voor de handleiding wordt samen met bevestiging van de gastles meegestuurd.
VeiligheidNL
Split the Risk! is een product van Stichting VeiligheidNL. VeiligheidNL is hét kenniscentrum voor letselpreventie en zet zich al 40 jaar in om het leven van miljoenen mensen veilig(er) te maken door veilig gedrag in een veilige omgeving te stimuleren. Om impact te kunnen maken, richten we ons op de meest voorkomende en meest ernstige letsels, waar preventie belangrijk én mogelijk is. Dit doen we vanuit diverse programma’s waaronder Gehoorschadepreventie, Verkeersveiligheid, en Kinderveiligheid. De gastlessen Split the Risk! worden gegeven door verkeersdocenten die door VeiligheidNL zijn getraind.