Luister’NS - Sociale veiligheid

Les met gastdocent van NS-Reizigers

Luister’NS is hèt voorlichtingsprogramma van de Nederlandse Spoorwegen. Met als doel; een preventieve bijdrage leveren en veiligheidsincidenten voorkomen. Jongeren zijn zich vaak niet bewust van hun gedrag en de gevolgen daarvan. Groepsdruk, agressie zijn voorbeelden van ongewenst gedrag.
De voorlichting wordt gegeven door een koppel, bestaande uit: hoofdconducteurs, machinisten en veiligheid & service collega’s, Onze voorlichters nemen de jongeren mee in het effect van hun gedrag, door hun eigen verhaal en ervaringen op interactieve wijze met hen te delen.
Welk effect heeft bepaald gedrag? Wat kunnen de gevolgen zijn voor hun toekomst? Maar ook wat bepaald gedrag voor effect heeft voor de mensen in de uniformen, wat nemen zij mee naar huis?

Lesafbeelding

Leerdoel

De les is gericht op jongeren bewust maken van sociale veiligheid. Wat zijn de gevolgen van groepsdruk en verbale en fysieke agressie op het mede-reizigers en NS-personeel.

Opbouw les

Het programma start met een rollenspel. De hoofdconducteurs stellen daarin gewenst en ongewenst gedrag aan te orde en maken leerlingen bewust van wat gedrag teweeg kan brengen. De hoofdconducteurs vertellen uit eigen ervaring om de voorlichting kracht bij te zetten. Tijdens de les wordt ook de film Moondog getoond en besproken.

Lesduur

90 minuten (2 lesuren). Maximaal 3 lessen per dag

Bijzonderheden les

Les wordt in de klas gegeven. digibord en beamer noodzakelijk. Het is de bedoeling dat de mentor vooraf aandacht besteedt aan het onderwerp. Dit kan aan de hand van de docentenhandleiding die men kan aanvragen bij het Begeleidingsteam in Utrecht. Ook kan er een poster in de week voorafgaand aan de voorlichting in de klas of hal van de school worden opgehangen.

Reserveer les

Thema's

OV

Kenmerken

Uitvoering
Gastdocent
Niveau
Praktijkonderwijs
VMBO
MAVO
HAVO
VWO
MBO
Leerjaar
Leerjaar 1
Leerjaar 2
Leerjaar 3
Leerjaar 4
Leerjaar 5
Leerjaar 6
Downloads en links
Planning
= les gepland
Opvolgles

De aanbieder beschikt niet over een opvolgles. TotallyTraffic biedt de volgende mogelijkheid om de opvolgles in te vullen:

Over de aanbieder

NS-Reizigers

Luisteris is een voorlichtingsprogramma van NS en is opgericht in 1995. Twee machinisten of twee hoofdconducteurs geven voorlichting om jongeren bewust te maken van de risico’s van onveilig gedrag op en rond het spoor. Zij leren welke keuzes jongeren kunnen maken om onveilige situaties voor zichzelf en de omgeving te voorkomen.

http://www.luisterNS.nl

Logo TotallyTraffic maakt een punt van nul.nl